Специалността е с мултидисциплинарен характер и отразява връзката между управлението, контрола и качеството на храните, процеса на хранене и здравето на човека. Изучават се управленски подходи при храненето, храните и нутриентният им състав, контролът на качеството им, на хранителния прием, взаимодействията помежду им, както и със социалните и биологичните фактори и околната среда, връзката между качеството на храните, храненето, здравето и болестите. Придобиват се умения за самостоятелна работа и изпълнение на задачи по управлението и оценяването на храненето и контрола на храните, научнопрактическа и консултативна дейност в областта на храненето и диететиката, разработване на препоръки за хранене за превенция на болести, диетични режими и компетенции за реализиране на хранителната политика.
Завършилите специалността придобиват професиoнална квалификация “Магистър по мениджмънт на храните и храненето”.